Na otvorenoj pozornici ispred stare šibenske vijećnice, i u kazališnoj zgradi , već godinama se smjenjuju ponajbolji naši i strani dramski ansambli što pokrenuti vječnim zovom kazališnog duha nastoje, već odavno pretijesnom gledalištu (pa je stoga svaki prozor već loža, svako odmorište na stepeništu galerija) pokazati ono najljepše i najbolje što su izmaštali pisci, zamislili redatelji i ostvarili glumci čarolijom svog jedinstvenog umijeća. Kroz 50 Festivala izvedena je 341 najraznolikija dramska predstava, zapisao bi kroničar.

Crtati znači ostavljati trag. Ostavljati trag znači živjeti. Osunčani bijeli panoi Šibenika spremno su otvoreni da prime bogatstvo dječjeg svijeta što se u nevještim, a majstorskim, dječjim prstićima, s pomoću olovki, kreda, boja, kistova, plastelina i gline, pretvara u čudesni i nikad ponovljivi svijet mašte koja je svojom vedrinom pravi radosni kliktaj u ukupnosti festivalskih zbivanja.

Glazba je u nama i oko nas. Svugdje je. Prisutna je u kamenom skladu veledjela Jurja Dalmatinca, u spontanoj pjesmi klape pučkih pjevača na bilo kojem od zvonkih trgova Šibenika. Glazba, vokalna ili instrumentalna, umjenička ili folklorna, sastavni je dio bogatstva događanja Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska.

Lutke su već odavno postale ravnopravni sugrađani Šibenika. Cijeli su grad pretvorile u veliku dječju sobu, onu stvarnu i onu nestvranu, koja je njihova istinska postojbina. Lutke su najidealniji tumači likova što nastaju i niču iz nedohvata dječje mašte i ponovno se, okrznuti i obremenjeni iskustvom svijeta odraslih, u nju vraćaju kao u spasonosno utočište.

Filmski program postao je sastavnim dijelom cjelokupnog programa Međunarodnog dječjeg festivala od 1977. godine. Film se pojavljivao i ranije, ali od ove godine on postaje prepoznatljivim, osmišljenim dijelom Festivala. Osim izbora ponajboljih hrvatskih filmova za djecu, namjera je bila ponovno valorizirati postojeća ostvarenja i novu generaciju djece upoznati s klasičnim djelima svjetskog i domaćeg filma.

Međunarodni dječji festival posjećivali su i posjećuju naistaknutiji kulturni i javni djelatnici naše zemlje, dajući time priznanje i umjetnicima i djeci, i naporima svih onih što svojim radom, stremljenima i stvaralaštvom ostvaruju Festival. Festival su svojom nazočnošću obogatili mnogi ugledni umjetnici svijeta .

PRODAJA ULAZNICA

Copyright © 2024.   •   64. Međunarodni dječji festival - Šibenik 2024.   •   Sva Prava pridržana.
Web dizajn & razvoj: MEDIAN