FESTIVALSKO VIJEĆE 63. MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA ŠIBENIK – HRVATSKA

dr. sc. NINA OBULJEN KORŽINEK

ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, predsjednica

dr. med. ŽELJKO BURIĆ

gradonačelnik grada Šibenika

dr. sc. MARKO JELIĆ

župan Šibensko-kninske županije

doc. dr. sc. DRAGAN ZLATOVIĆ

profesor v.š.

PAOLO TIŠLJARIĆ

redatelj, ravnatelj Kazališta Marin Držića, Dubrovnik

ADAM SKENČIĆ

glumac, predsjednik Hrvatskog centra UNIMA

ANTONIJA MODRUŠAN

ravnateljica Galerije sv. Krševan, Šibenik

 

SAVJETNICI ZA FESTIVALSKI PROGRAM 63. MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA ŠIBENIK – HRVATSKA

NINA KLEFLIN

redateljica

FRANKA KLARIĆ

glumica

ROSA ANGELA GARCIA SARDON

glumica, producentica i redateljica

MARIO KOVAČ

redatelj

NENAD MILIN

etnomuzikolog

JASMIN NOVLJAKOVIĆ

redatelj

MAJA ZRNČIĆ

voditeljica programa Ruksak (pun) kulture pri Ministarstvu kulture i medija RH

ANITA TRAVČIĆ

povjesničarka umjetnosti, kustosica u Muzeju grada Šibenika

JU PULA FILM FESTIVAL

 

 

Ponovno je pred nama tih fantastičnih četrnaest dana, ta čarolija zvana Međunarodni dječji festival u Šibeniku!

To je posebno razdoblje koje počinje već puno unaprijed: mjesecima, tjednima. Pripreme, pozivi, dogovori... tihi, prigušeni šapat, dogovaranje, zujanje telefona, ubrzani koraci po stepenicama kazališta, uzbuđeni glasovi, ushit. Festival se približava: marljive ruke vješaju zastavice, slažu se svečana vrata na južnom ulazu pokraj Poljane.

I onda dolazi to jutro. Okupano suncem prvog ljeta, jutro koje miriše na završetak škole, na radost i na sladoled od vanilije. To je jutro kad počinje Festival.

Šibenik tada postaje čaroban grad. Njegove bijele kamene ulice radosno sjaje u iščekivanju dječjih koraka. Velebna naša Katedrala natkriljuje se majčinski, zaštitnički nad najljepšu pozornicu na svijetu. Sve čeka taj susret: susret djece i kazališta. Šibenik se otvara u zagrljaj, a k njemu u taj zagrljaj jure umjetnici, glumci iz cijeloga svijeta da se pridruže djeci u onom što samo umjetnici i djeca najbolje znaju – u igri.

I sve postaje kazalište i sve ostaje igra. Pale se reflektori da obasjaju zvjezdanu noć, da Zdravo maleni zaori ispred Vijećnice i da se podigne najljepša zastava kazališnog zajedništva.

Ulice i trgovi, sve živi za Festival i svaki je kutak pozornica. A ni kazalište, naš dragi dom, nije zaboravljeno. I tamo pozornica radosno škripi očekujući goste, a crvene mekane stolice pozivaju djecu da urone u čaroliju.

Radionice ispunjavaju tople ljetne dane najkreativnijim satima: jedni crtaju, drugi pišu, neki izrađuju lutke, neki male stolice, djeca su novinari, snimatelji, avanturisti i istraživači. Čuje se glazba, tamo neka djeca sviraju, neki pjevaju, drugi recitiraju ili glume. Djeca su umjetnici, baš onakvi kakve su prošle večeri gledali na pozornici, a koji sad  kroz te posebne dane žive, uče i istražuju s njima – zajedno gradeći Festival.

Cijeli grad, cijeli prekrasni Šibenik štiti i čuva ovih četrnaest dana djecu i odrasle u jedinstvenoj namjeri – da se održi plamičak kreativnosti na surovoj vjetrometini svijeta.

Festival je velika ideja, posljednja utopija ljepote i smisla. Festival je razdoblje u kojem vjerujemo da nas kazalište može oplemeniti, izgraditi u bolje ljude, da naše odrastanje neće nikad završiti.

Vjerujemo u dijete koje svojom dobrotom može promijeniti svijet. Raširit će oči pred ljepotom neke predstave, pred svijetom mašte i bajke i taj će svijet ostati trajan putokaz za plemenit i ispunjen život.

Mi koji srčano volimo kazalište, koji vjerujemo u njegovu tajnu moć, ostajemo zauvijek odani zaljubljenici Festivala. On je za nas mnogo više od predstava, od pljeska razdragane publike – on je zavjet zajedništva koji smo davno dali jedni drugima.

Kad odrastem bit ću dijete! 

 

Nina Kleflin, redateljica

 

 

PRODAJA ULAZNICA

Copyright © 2024.   •   64. Međunarodni dječji festival - Šibenik 2024.   •   Sva Prava pridržana.
Web dizajn & razvoj: MEDIAN