OTVORENJE IZLOŽBE

ZABORAVLJENE STVARI

Nedjelja, 23 lipnja u 13:00
- Nedjelja, 23 lipnja
Muzej grada Šibenika
Trajanje: od 23. lipnja do 6. srpnja

OTVORENJE IZLOŽBE

Agata Lučić, akademska grafičarka, Zagreb

 

Agata Lučić – Zaboravljene stvari

Agata Lučić (1995.) bavi se ilustracijom i vizualnom umjetnosti. Diplomirala je 2020. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Oslikala je nekoliko murala od kojih ističe „Muzej za svakoga” – Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb i  mural na trafostanici u Dječjem vrtiću „Zapruđe” povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić. U izdanju Malih zvona ima objavljene tri knjige: autorske slikovnice „Zaboravljene stvari” (2023.) i „Ogledalo bez mana” (2022.) te je ilustratorica knjige „Tri putnika u zemlju Nut” autorice Dorte Jagić (2020.). Za knjigu „Ogledalo bez mana” dobila je BolognaRagazzi Award – special mention u kategoriji non fiction. Ta je knjiga nagrađena i posebnom pohvalom žirija na 11. Supertoonu, a uvrštena je i među 18 najljepše oblikovanih izdanja na natječaju „Hrvatska lijepa knjiga” 2022. S tim ilustracijama sudjelovala je na Biennial of Illustration Bratislava 2023. Ilustracije iz knjige „Tri putnika u zemlju Nut” odabrane su za Biennial of Illustration Bratislava 2021. i BIBF Ananas International Illustration Exhibition 2021.

web: www.behance.net/agatalucic

 

Svi koji su se jednom susreli s buvljakom znaju koliko može biti uzbudljivo i zanimljivo pretraživati po antikvitetima. Od zaboravljenih stvari koje nas možda podsjećaju na vlastito djetinjstvo, preko bizarnih predmeta za koje ne znamo čemu služe, do smiješnih artefakata koji danas više nisu u upotrebi.

Umjetnica Agata Lučić u svom ciklusu Zaboravljene stvari tematizira upravo gore navedeno, aludirajući na činjenicu kako stvari koje pronalazimo na buvljacima nisu nove, međutim, najčešće kriju neku zanimljivu priču pa upoznavanje anegdota i povijesnih činjenica nekih predmeta zaista može biti zanimljivo, poučno, uzbudljivo i čarobno. Izložba pruža jedinstveni uvid u proces rada jedne umjetnice i to kroz prezentaciju crteža, skica i blokova koji konkretno razrađuju ideju nastanka knjige, a prethodili su umjetničkoj autorskoj slikovnici istoga imena koja je svjetlo dana ugledala 2022. godine u izdanju nakladničke kuće Mala zvona.

Drugi dio izložbe donosi keramički rad autorice, konkretno u ovom slučaju orkestra i ilustrirane keramičke pločice. I orkestar i keramičke pločice inspirirane su antikvarijatima i buvljacima pa svi radovi na izložbi po motivima tvore jedinstvenu sadržajnu cjelinu. Agata Lučić počela se baviti keramičkim figuricama na umjetničkoj rezidenciji u portugalskom gradu Aveiru, nakon čega je nastavila razrađivati spomenuti umjetnički koncept koji je u svojem novom i jedinstvenom izdanju predstavljen i na ovogodišnjoj izložbi Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Osim po motivu, nit vodilju izložbe prepoznajemo i u boji radova. Naime, plava koja dominira, je umirujuća boja i pored toga što simbolizira povjerenje, sigurnost, pripadnost, iskrenost i odanost, ujedno označava i nostalgiju. Riječno je nostalgija u ovom slučaju ključna u kontekstu buvljaka i starina, jer svi objekti iz prošlosti pobuđuju svojevrsnu čežnju za minulim vremenima. Poput Proustova kolačića madeleine antikviteti oživljavaju sjećanja duboko zadirući u našu intimu. Stoga, ova izložba osim što ima duboko emocionalno značenje, ona nas ujedno uči da koristimo stare stvari, jer prenamijeniti predmete i udahnuti im novi život može biti puno uzbudljivije i kreativnije od kupovine novih.

Agata Lučić svojim ilustracijama i crtežima koji su jednostavni i domišljati progovara jednim univerzalnim umjetničkim jezikom, razumljivim djetetu, ali i odrasloj osobi. Vrijednost njezinih radova krije se u prikazu koji tako savršeno prikazuje svijet današnjice da se svi lako poistovjetimo s radovima. Upravo poistovjećivanje mnogima služi kao ključ za razumijevanje umjetnosti, i dok je to kod djece vrlo jednostavno, moć apstraktnog razmišljanja kod njih je vrlo razvijena, odrasli su već ukalupljeni i traže njima vizualno prepoznatljive i bliske elemente, što u nekim slučajevima otežava razumijevanje umjetnosti današnjice. Agata Lučić vješto prkosi spomenutom. Njezine ilustracije su sugestivne i metaforičke, a koristeći se vlastitim umjetničkim izrazom stvara autentični umjetnički doživljaj, blizak širokoj publici.

Dokumenti

# File Description File size
1 ZABORAVLJENE STVARI 6 MB
Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
MDF_PLakat
22. lipnja - 6. srpnja 2024.

Blagajna

T: +385(22) 213 088
E: blagajnakazalista@gmail.com

radno vrijeme

Od 15. lipnja do 21. lipnja:
od 10:00 do 12:00 i od 18:00 do 20:00
Od 22. lipnja do 6. srpnja:
od 10:00 do 12:00 i od 19:00 do 21:00

društvene mreže