OTVORENJE IZLOŽBE

KAD SE MALE RUKE SLOŽE – NEKA CIJELI OVAJ SVIJET BUDE BAJKA

Nedjelja, 23 lipnja u 12:00
- Nedjelja, 23 lipnja
Stara gradska jezgra
Trajanje: od 23. lipnja do 6. srpnja

OTVORENJE IZLOŽBE

Ulična izložba zastavica sa svehrvatskoga likovnoga natječaja za dječje vrtiće

 

KAD SE MALE RUKE SLOŽE – NEKA CIJELI OVAJ SVIJET BUDE BAJKA

Za vrijeme održavanja dječjega festivala u Šibeniku gradske su ulice i trgovi tradicionalno ukrašeni šarenim zastavicama s oslikanim licima djece iz cijele Hrvatske, osmišljenim i prikupljenim tijekom dugogodišnjeg festivalskog likovnog natječaja Eto i mene na festivalu. Originalni autoportreti djece iz svih dijelova Hrvatske na taj način ne samo da osvajaju, oživljavaju i uveseljavaju gradske prostore ili usrećuju djecu koja uspiju pronaći svoje lice na zastavici, nego u festivalska događanja uključuju i djecu koja ne mogu doputovati u Šibenik. U posljednjih je nekoliko godina spomenuta tradicija nadograđena i proširena u okviru natječaja Kad se male ruke slože: zastavice se sada oslikavaju cijelim likom djeteta raširenih ruku kako bi se nizanjem pojedinačnih zastavica oblikovalo simbolično kolo malih prijatelja koji zajednički grle dječji festival. Tema ovogodišnjeg natječaja za predškolski uzrast nosi naslov Kad se male ruke slože – neka cijeli ovaj svijet bude bajka sa zadatkom da djeca naslikaju sebe kao omiljenog lika iz bajke.

Bajke su književna vrsta s kojom se djeca najranije susreću i s kojom najranije dolaze u doticaj. Ipak, danas su bajke sve manje moderne. Zamjera im se okrutnost i surovost pa im se nerijetko mijenja sadržaj. Ublažavaju se dijelovi za koje mislimo da su djeci preteški i tako nastaju mnogo pojednostavljene priče koje se više obraćaju dječjem umu, a manje srcu s kojim zapravo istinski vidimo, čujemo i osjećamo.

Bajke neosporno imaju važnu pedagošku i psihološku vrijednost. One progovaraju o vrlo poučnim temama, nositelji su moralnih pouka i uče nas istinskim vrijednostima kao što su dobrota, mudrost, skromnost, poniznost i vjera. Bajke isprepliću stvarno i nadnaravno. U njima se susrećemo s izmišljenim likovima kao što su vile, vilenjaci, patuljci i čarobnjaci. No, bez obzira što je riječ o nestvarnim likovima, njih krase osobine koje su arhetipske i sveprisutne u svima nama. U bajkama, sve je moguće. Životinje krasi dar govora, pepeljuge postaju princeze, a prinčevi se pretvaraju u žapce ili pak u zvijeri, i obrnuto. Bajke nas simbolično uče da vrlina donosi sreću i zadovoljstvo.

Ovogodišnje pristigle zastavice šarene su i domišljate kao i uvijek. Od djece koja sanjaju biti Zvončica, Snjeguljica i Crvenkapica preko neustrašivih gusara i dobroga Robin Hooda koji pomaže siromašnima, zastavice prikazuju široku lepezu likova i junaka koje su djeca vjerno sa svojim tetama oslikala i obojala. Kao takve one potiču dječju maštu i osvjetljavaju pozitivne humane vrijednosti bajke kao što su plemenitost, hrabrost, skromnosti i dobrota. Podsjetnik su da je sve moguće ako to zaista i želimo te da dobro uvijek nadvlada zlo.

 

Dokumenti

# File Description File size
1 KAD SE MALE RUKE SLOŽE - NEKA CIJELI OVAJ SVIJET BUDE BAJKA 4 MB
Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
MDF_PLakat
22. lipnja - 6. srpnja 2024.

Blagajna

T: +385(22) 213 088
E: blagajnakazalista@gmail.com

radno vrijeme

Od 15. lipnja do 21. lipnja:
od 10:00 do 12:00 i od 18:00 do 20:00
Od 22. lipnja do 6. srpnja:
od 10:00 do 12:00 i od 19:00 do 21:00

društvene mreže