OTVORENJE IZLOŽBE

ODLAZAK

Nedjelja, 23 lipnja u 12:30
- Nedjelja, 23 lipnja
Galerija sv. Krševana
Trajanje: od 23. lipnja do 6. srpnja

OTVORENJE IZLOŽBE

Anita Celić – Cella

 

Anita Celić poznatija i pod umjetničkim imenom Cella & Wolves akademska je slikarica – grafičarka, rođena u Šibeniku 28. studenog 1978. godine.

Godine 2007. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i od tada je sudjelovala  na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te surađivala na mnogim radionicama i multimedijalnim projektima. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja.

Bavi se pored slikarstva i grafike, kiparstvom, ilustracijom, dizajnom, fotografijom i scenografijom.

Članica je HDLU-a i HZSU-a.

Živi i radi u Zagrebu.

 

Odlazak

Anita Celić – Cella kao autorica ovogodišnjeg vizuala 64. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku predstavila nam se putem plakata već kao sjajna ilustratorica. Kit i dijete u letu prema gradu Šibeniku uvode nas u doba dječjeg festivala, za nas poznatije kao peto godišnje doba – kada se trgovi i ulice Krešimirova grada pretvaraju u pozornicu ispunjeni smijehom i veseljem. Isto kao autoričin plakat ta dva tjedna su poput leta iznad vremena, bezbrižna i razigrana, puna događanja i označavaju povratak na one istinske vrijednosti odrastanja kao što su humanost, prijateljstvo, empatija, druženje i radost. Svakom djetetu, koje je barem jednom doživjelo i prisustvovalo ovom događaju, festival je zasigurno ostao u trajnom sjećanju.

Izložba Odlazak kojom se autorica Anita Celić predstavlja šibenskoj javnosti u sklopu festivala, za razliku od plakata koji ipak govori o jednoj bezbrižnosti djetinjstva, donosi kritički osvrt na današnjicu i time predstavlja jednu drugu stranu autoričinog umjetničkog stvaralaštva.

U središtu promišljanja nalazi se čovjek i ljudska aktivnost kao izravni uzrok promjeni našeg planeta. U jednom dijelu izložbe dominiraju mobile sastavljeni od kolaža koji predstavljaju duhove prirode, tzv. elementali kako ih sama autorica naziva, dok drugi dio izložbe donosi animaciju i grafike koje prate animirani film. Video prikazuje vuka koji se odvojio od svog čopora loveći divljač i odjednom se nađe izgubljen u raznim poglavljima antropocena. Put vodi ovu grabežljivu životinju od raspada kolonije pčela, preko kitova nasukanih na plaži do izgubljenog polarnog medvjeda. Tragajući za domom gubi se u neprepoznatljivoj pučini ljudskoga djelovanja.

Pjesma autorice Mary Oliver pod nazivom Invitation glazbena je podloga ove multimedijalne instalacije. Umjetnica Anita Celić odabirom ove pjesme poziva posjetitelje da se na tren zaustave i da promotre svijet koji nas okružuje jer ključ svega je prepoznati ljepotu malih stvari.

Doba antropocena je vrijeme kada otuđenje od prirode nikad nije bilo izraženije. Čovjek je u nevjerojatno kratkom vremenu uspio promijeniti geološku sliku sa značajnim utjecajem na ekosustav planeta. Povratak prirodi i svojevrsna čežnja za njom glavna je poruka umjetnice koja se u svojem umjetničkom izričaju pored ilustracija i grafika publici predstavlja i putem mobilea, animacije i prostorne instalacije, svjedočeći o slojevitosti vlastitog umjetničkog karaktera.

 

Dokumenti

# File Description File size
1 ODLAZAK 2 MB
Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
MDF_PLakat
22. lipnja - 6. srpnja 2024.

Blagajna

T: +385(22) 213 088
E: blagajnakazalista@gmail.com

radno vrijeme

Od 15. lipnja do 21. lipnja:
od 10:00 do 12:00 i od 18:00 do 20:00
Od 22. lipnja do 6. srpnja:
od 10:00 do 12:00 i od 19:00 do 21:00

društvene mreže