Suradnja s gostujućim festivalom Bokun Festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila

BOKUN FESTIVALA I MDF – VEČER DUŠANA VUKOTIĆA

Petak, 5 srpnja u 20:00
- Petak, 5 srpnja
Ulica don Krste Stošića

20:00 Izložba željeznih kipova likova iz Surogata

Vilim Halbarth, akademski kipar, Trogir

 

20:00 Izložba Dušan Vukotić Svaštara ili 1927 – 1962 – 2022

Veljko Krulčić, novinar i kritičar, Udruga Dušan Vukotić, Zagreb

 

21:15 Projekcija animiranog film za odrasle

SUROGAT

Redatelj: Dušan Vukotić

Žanr: animirani

Trajanje: 10 minuta

Godina: 1962.

Država: Hrvatska

Surogat je jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu i sve što mu treba jednostavno – napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i lako nestane, on sam sebe ispuše. Surogat je nastao 60-ih godina prošlog stoljeća kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, a gledajući ga iz današnje perspektive, film kao da je predvidio današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.

 

21:40 Projekcija animiranog filma

KRAVA NA MJESECU

Redatelj: Dušan Vukotić

Žanr: animirani

Trajanje: 10 minuta

Godina: 1959.

Država: Hrvatska

Glazbena pratnja: Deni Pjanić, skladatelj

Lijenčina, mangup i nestaško, sve u jednom liku, koji stalno žonglira nogometnom loptom, ometa na svakom koraku miran i ozbiljan izumiteljski rad male djevojčice u želji da joj napakosti. No ona se izgleda zbog toga nimalo ne uzrujava, već mirno nastavlja svoj posao, naoko se ne obazirući na dječaka. Čini nam se da ona ipak čeka čas revanša, koji uskoro i dolazi. Ona konstruira od raznih starih predmeta svemirsku raketu i uspije nagovoriti dječaka da u nju uđe i da u njoj odleti. Sada naša djevojčica počinje izvoditi svoje majstorije — odvuče raketu na kolicima do nekog kamenoloma i preruši se u stanovnika neke planete i obmanuti dječak je uvjeren da je doletio na drugi planet. Nakon šaljivih zgoda na tom planetu, kad se vratio na zemlju, naš ponosni i nestašni ugursuz, otkriva da je prevaren od mirne i staložene djevojčice, koju je htio nasamariti.

 

21:55 Projekcija animiranog filma

PICCOLO

Redatelj: Dušan Vukotić

Žanr: animirani

Trajanje: 9 minuta

Godina: 1959.

Država: Hrvatska

Dva susjeda žive u istoj kući kao najbolji prijatelji, sve dok jedan od njih ne kupi malu usnu harmoniku i počne nesnosno svirati. Susjed ne može izdržati i revanšira se sviranjem na velikoj harmonici. Nastaje pakosno nadmetanje sve većim i većim instrumentima. U pomoć dolaze ostali susjedi i podijelivši se formiraju velike simfonijske orkestre i zborove. Paklena buka kulminira. Dolazi do neželjenih posljedica, a svemu tome uzrok je mala usna harmonika –

Piccolo.

 

22:05 Projekcija animiranog filma  

NESTAŠNI ROBOT

Redatelj: Dušan Vukotić

Žanr: animirani

Trajanje: 8 minuta

Godina: 1956.

Država: Hrvatska

Glazbena pratnja: Deni Pjanić, skladatelj

Znanstvenik izrađuje robota koji bi mu očistio laboratorij dok on spava. No robot se pobuni i stvara dva mala robota, koji se kao i svi maleni, igraju, rade nepodopštine, te čak privremeno i zarobe svog izumitelja.

 

22:15 Projekcija igranog filma

IGRA

Redatelj: Dušan Vukotić

Žanr: igrani, obiteljski

Trajanje: 13 minuta

Godina: 1962.

Država: Hrvatska

U ovoj dječjoj igri dječak i djevojčica, snimljeni „na živo‟ crtaju svaki svoje likove i nadmeću se u tome. Djevojčica nacrta cvijet, a dječak kravu koja ga pojede. Zatim nacrtani lav progoni nacrtanu djevojčicu, sve dok to na kraju ne postane ozbiljno, pretvorivši se u pravi suvremeni rat. To nije ozbiljno među djecom, ali bi moglo postati među odraslima, što i jest skrivena poruka ovog dječjeg filma.

 

22:30 Projekcija animiranog filma

COWBOY JIMMY

Redatelj: Dušan Vukotić

Žanr: animirani

Trajanje: 14 minuta

Godina: 1957.

Država: Hrvatska

Glazbena pratnja: Deni Pjanić, skladatelj

Među gledatelje u kino dvorani s ekrana silazi pravi kauboj…

 

Popratni program uz navedene projekcije

Denis Tomić, student glume i pantomimičar, Split

Melita Lovričević, muzikoterapeutkinja i glazbena pedagoginja, Zagreb

Stanislav Huljić, akademski slikar, Jelsa, Hvar

Deni Pjanić, prof. saksofona, Korčula

 

23:00 Izgubljena generacija 59000 Šibenik i glazba 50′ i 60′ – najplodnije godine stvaralaštva Dušana Vukotića

DJ Damir Duplančić Dupli, Split

 

Bokun festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila i Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska

 

Bokun festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila je multimedijalni projekt Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje Gozba, koji uz slogan kultura narodu, uz pomoć svestranih umjetnika, skladatelja, pjevača, glumaca, otkriva nove dimenzije filmske i glazbene umjetnosti. Svake godine festival je posvećen stvaralaštvu jedne osobe iz svijeta umjetnosti koja je svojim radom obilježila 20. stoljeće. Do sada je predstavljen rad Ive Tijardovića, Salvadora Dalija, Bustera Keatona, Fride Kahlo, Dušana

Vukotića, Lewisa Carrrola, Walta Disneya. Posebnost Bokun festivala je što se za svaki film sklada nova glazba koja se premijerno izvodi na festivalskim večerima.

Za gostovanje u Šibeniku 2024. godine predstavit će se rad Dušana Vukotića, hrvatskog animatora i redatelja crnogorskog porijekla, koji je prije 62 godine, za svoj animirani film Surogat, osvojio Oscara. Četiri godine od osvajanja prestižne filmske nagrade, Vukotić snima svoj prvi igrani film Sedmi kontinent, u kojem je radnja smještena na otoku Kaknu. Inspirirani lijepom pričom o otoku kojim vladaju djeca, kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća, kreće se u realizaciju projekta Sedmi kontinent, iza kojeg staje UNICEF te ga podržavaju brojne poznate svjetske ličnosti poput glumice, pjevačice i plesačice Josephine Baker. Iako projekt nije realiziran, ostaje lijepa priča, te dvije pjesme Zdravo maleni i Sedmi kontinent,  skladatelja Alfija Kabilja, koje su i danas svojevrsne festivalske himne, a Šibenik kroz svoj dječji festival i dalje živi ideju sedmog kontinenta.

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
MDF_PLakat
22. lipnja - 6. srpnja 2024.

Blagajna

radno vrijeme

Od 15. lipnja do 21. lipnja:
od 10:00 do 12:00 i od 18:00 do 20:00
Od 22. lipnja do 6. srpnja:
od 10:00 do 12:00 i od 19:00 do 21:00

društvene mreže