AUTOR:   Matko Trebotić

TRAJANJE:   25. lipnja - 8. srpnja 2023.


Izložba predstavlja najnoviji autorov ciklus nastao unazad dvije godine te je posvećenumjetnikovim unukama Matei i Piji, ali i svoj djeci svijeta. U sklopu izložbe biti će predstavljena grafičko-pjesnička mapa Arsen Dedić – Matko Trebotić, ujedno donacija Muzeju grada Šibenika.


Matko Trebotić rođen je u Milni na Braču. Završio je splitsku Klasičnu gimnaziju, a 1961. godine diplomirao na beogradskom arhitektonskom fakultetu. Tijekom 1971. i 1972. pohađa poznatu Folkwangschule u Essenu, kao meisterschüler, kod profesora Hermana Schardta.

Od 1970. počinje intenzivno izlagati diljem Europe i svijeta, gdje ostvaruje više od stotinu samostalnih i više od tri stotine skupnih izložaba.

Kao slikar, Trebotić je pronašao slikovnu formulu kojom je, na kreativan i slikarski vrstan način, uspio povezati lokalno i globalno. O njegovom je djelu tiskano pet monografija, a djela mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Izradio je veličanstveno djelo Jadranski poliptih- svečane zastore za kazališta u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku. S istaknutim hrvatskim i inozemnim pjesnicima, tiskao je dvadesetak pjesničko grafičkih mapa.

O Trebotićevom radu snimljeno je više TV filmova.

S vremena na vrijeme bavi se prostornim instalacijama, kao i kazališnim i televizijskim scenografijama.
Za svoj umjetnički rad dobio je dvadesetak nagrada, od kojih treba istaknuti godišnju nagradu Vladimir Nazor 1990., Nagradu Grada Splita 1991., odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996., nagradu Bijenala u Seoulu 2000., nagradu Jure Kaštelan 2004., nagradu Rudolf Bunck Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za najbolji likovni rad u kazalištu 2006., nagradu Splitsko- dalmatinske županije za sveukupni umjetnički rad 2006., Nagradu Rotary international-a Paul-Harrisa-fellow te nagradu Grada Splita za životno djelo 2009. godine.

 

PRODAJA ULAZNICA

Copyright © 2023.   •   63. Međunarodni dječji festival - Šibenik 2023.   •   Sva Prava pridržana.
Web dizajn & razvoj: MEDIAN