62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvorit će Zagrebačka filharmonija!

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske dalo je suglasnost programu 62. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska koji će se održati od 18. lipnja do 2. srpnja u Šibeniku.

„Stoga konačno možemo otkriti kako će ove godine Festival na ljetnoj pozornici ispred UNESCO-vog spomenika kulture, katedrale svetog Jakova, otvoriti Zagrebačka filharmonija praizvedbom glazbene predstave ‘Napokon orkestar!’ redateljice Petre Radin“, poručili su iz Ureda MDF-a. Od ranije je poznato da se Festival održava uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića te financijsku podršku resornog Ministarstva. Dva tjedna čiste čarolije uskoro može početi.

PRIZNANJE MINISTRICE
Program svečanog otvorenja 62. MDF-a je spreman, a odobrilo ga je i Ministarstvo kulture i medija RH. „Zadovoljstvo je vidjeti da Festival koji broji 62 godine i dalje odiše dječjim entuzijazmom, mladalačkom svježinom i kvalitetom kao da se radi o početniku koji se tek treba dokazati, a ne jednom od najstarijih hrvatskih kulturnih brendova koji desetljećima publici predstavlja najbolje od domaće i inozemne kazališne produkcije namijenjene djeci, ali i svima nama odraslima koji smo uspjeli sačuvati onu dječju radoznalost i veselje u sebi, kao i ljubav prema umjetnosti“, poručila je ministrica Nina Obuljen Koržinek koja će prisustvovati svečanom otvorenju Festivala, u subotu, 18. lipnja, u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske u Krešimirovom gradu.

„Veselim se još jednom doći u Šibenik, na otvorenje Međunarodnog dječjeg festivala i svjedočiti kulturnoj noći koja označava početak „petog godišnjeg doba“, kako to običavaju kazati šibenski kazalištarci. Čestitam na programu koji nije bilo nimalo lako organizirati u uvjetima više ne samo pandemije nego i ekonomske nestabilnosti u cijelom svijetu“, dodala je ministrica Obuljen Koržinek.

Osim ministrice kulture, svečanom otvorenju Festivala prisustvovat će i posebni izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića za kulturu, Zdravko Zima. Protokol svečanog otvorenja MDF-a ove godine potpisuje Petra Radin.

HRVATSKA PRAIZVEDBA
Brojimo sitno do početka 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Poznat je program, a svečani uvod u dva tjedna veselja započet će praizvedbom glazbene predstave ‘Napokon orkestar!’ u izvedbi Zagrebačke filharmonije.

„Veseli nas što smo konačno mogli otkriti kako ćemo i ove godine imati još jedno vrhunsko otvaranje ovog puta s hrvatskom praizvedbom rađenom upravo za samo otvaranje. Podsjećamo da će i ove godine u prodaju biti puštene ulaznice ne samo za generalnu probu glazbene predstave već i za samo svečano otvorenje koje će i ove godine uveličati naš dječji zbor Zdravo maleni i polaznici Dramskog studija i radionice Ivana Jelić na što smo posebno ponosni. Kao i na brojke koje krase ovogodišnji festival“, kazao je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava već desetljećima.

A brojke kažu 137 programa u 281 termina tijekom 14 dana. 27 izvedbi predstava, 21 inozemna izvedba na ulicama i trgovima, 14 domaćih izvedbi, 12 filmskih projekcija, četiri izložbe, sedam promocija knjiga ili slikovnica, četiri sportska programa, 42 radionice za preko tisuću djece. U programu sudjeluje deset zemalja svijeta – Španjolska, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Češka, Austrija, Poljska i Portugal. Te Ukrajina. Naime, ove godine Festival je ugostio 150 djece iz Ukrajine od kojih će dio na Festivalu sudjelovati kao publika, a dio kao izvođači budući da na MDF-u nastupaju djeca Umjetničke škole Marianna Ilkiv iz Lavova u Ukrajini.

„Ovogodišnji će Festival prema prvim procjenama koštati oko 2 milijuna kuna no kad znamo da je ove godine na likovni natječaj ‘Eto i mene na festivalu’ pristiglo rekordnih 800 dječjih zastavica iz cijele Hrvatske, svima nam je jasno koliko je ono što Festival radi i izaziva kod djece i starijih posjetitelja – neprocjenjivo. Ove godine krećemo i s pilot projektom kulturno – turističkih konotacija u okviru kojeg smo dogovorili da osnovne škole svoja maturalna putovanja provedu u našem gradu za vrijeme trajanja Festivala“, kazao je Bilić.

UPIS U RADIONICE I PRODAJA ULAZNICA
Nakon što je Ministarstvo kulture i medija dalo suglasnost programu, u četvrtak, 9. lipnja, u 10 sati počinju i online upisi u radionice, a samo dan nakon počinje i prodaja ulaznica koja će se također vršiti online ili na blagajni HNK u Šibeniku.

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
MDF_PLakat
22. lipnja - 6. srpnja 2024.

kupnja ulaznica

T: +385(22) 213 088
E: blagajnakazalista@gmail.com

radno vrijeme blagajne

Od 15. lipnja do 21. lipnja:
od 10:00 do 12:00 i od 18:00 do 20:00
Od 22. lipnja do 6. srpnja:
od 10:00 do 12:00 i od 19:00 do 21:00

Radno vrijeme recepcije

Od 19. lipnja do 21. lipnja
od 10:00 do 21:30

Od 22. lipnja do 6. srpnja
od 8:00 do 23:00

društvene mreže