/
O festivalu

O festivalu

Nesumnjivu posebnost hrvatske kulture i svojevrsni zaštitni znak Šibenika već više od šezdesetgodina predstavlja Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska, u svijetu jedinstvena i afirmirana hrvatska kulturna manifestacija.

Festival je prvi put održan 1958. godine, kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, ali se ubrzo prometnuo u veliki i složeni festivalski mehanizam od međunarodnog značaja.

I ovdje, na kamenim pločama najstarijeg samorodnog hrvatskog grada, stvarala se tijekom stoljeća hrvatska i europska kulturna povijest. Graditeljsko umijeće Jurja Dalmatinca , pjesnika kamena šibenske katedrale sv. Jakova, slikarstvo Jurja Čulinovića, multiznanstveni genij Antuna i Fausta Vrančića – spomenimo one najmarkantnije – čvrsto su usidrili Šibenik u kulturno more Hrvatske i Europe.Šibenik je oduvijek iskazivao nagnuće k glazbi, pjesmi i scenskom izrazu. Kazališna tradicija u Šibeniku započela je prije 130 godina, kada je 29. siječnja 1870. otvorena kazališna zgrada, jedna od najstarijih na hrvatskim prostorima. U toj zgradi kazivala se hrvatska riječ i branila od onih koji su željeli zavladati Šibenikom i Dalmacijom. Ipak, nesumnjivu posebnost šibenske kulture i svojevrsni zaštitni znak Šibenika već četrdeset godina predstavlja Međunarodni dječji festival, u svijetu jedinstvena i afirmirana hrvatska kulturna manifestacija.

Festival je prvi put održan 1958. godine, kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, ali se ubrzo prometnuo u veliki i složeni festivalski mehanizam od međunarodnog značaja. Utemeljena na tri nerazdružive komponente: djetetu, festivalskim zbivanjima i gradu, ta je multimedijalna kulturna manifestacija svojevrsna smotra onog najboljeg u stvaralaštvu za djecu i dječjeg stvaralaštva. Temeljno kulturološko i pedagoško opravdanje Festivala je unaprjeđivanje estetskog odgoja djece i mladeži i razvijanje svih umjetničkih oblika dječje kreativnosti. Zahvaljujući toj stvaralačkoj dimenziji, uz onu prikazivačku, Festival inicira i potiče mnoge ideje u različitim oblicima umjetnosti za djecu i dječjeg stvaralaštva: dramskom, lutkarskom, glazbeno-scenskom, filmskom, literarnom i likovnom. To Festival ostvaruje njegujući tri osnovna sadržaja: održavanje godišnje smotre odabranih ansambala iz Hrvatske i inozemstva (stvaralaštvo za djecu), radionički program, kao oblik neposrednog uključivanja djece u stvaralački čin (dječje stvaralaštvo i edukativni trening), i organiziranje simpozija na temu umjetničke kreativnosti i estetskog odgoja djece (stručno-znanstveni aspekt).

Na otvorenoj pozornici ispred stare šibenske vijećnice i u kazališnoj zgradi proteklih četrdeset godina smjenjivali su se ponajbolji naši i strani dramski ansambli pokazujući ono najljepše i najbolje što su izmaštali pisci, zamislili redatelji i ostvarili glumci čarolijom svog jedinstvenog umijeća. Glazba je u nama i oko nas. Pogotovo u gradu glazbe i glazbenika, Šibeniku. Glazba, vokalna ili instrumentalna, klasična ili folklorna, domaća ili inozemna, ali uvijek jedna i neponovljiva, stalna je programska sastavnica bogatih festivalskih događanja koja pruža svečanost ritma, zvuka i sklada. Još je stari festivalski kroničar utvrdio da su lutke već odavno postale ravnopravni građani Šibenika i da su pretvorile cijeli grad u veliku dječju igraonicu, prepunu mašte, iluzije, igre. U grad, koji je i sam nekad imao profesionalno lutkarsko kazalište, pohodila su sva naša lutkarska kazališta, kao i brojna inozemna, ostavljajući na uzdarje svakom gledatelju, neovisno o njegovoj dobi, slike uvijek pamtljivog djetinjstva.

Posebna je vrijednost Festivala njegov likovni program, kako onaj stvoren nevještim, a razigranim dječjim prstićima tako i onaj što ga djeci daruju najeminentnija imena hrvatske i svjetske likovne umjetnosti: slikari, dizajneri, fotografi, arhitekti i drugi umjetnici koji su u svojem djelu odnjegovali i sačuvali dragocjenu vezu s iskustvima čistog djetinstva. Šibenik je za festivalskih dana mjesto uzbudljivog susreta pjesnika i djece, otvorena kinodvorana na starim goričkim skalinama, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i video snimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, dizajna, informatičkog oblikovanja, lutkarstva, glazbe i pokreta.

U brojnim umjetničkim i kreativnim oblicima susreće se tu, na gradskim ulicama i trgovima, cijeli svijet, susreću se predstavnici kultura sa svih kontinenata, koji godinama daju svoj stvaralački obol izgradnji plemenitijeg, kulturno osvješćenijeg čovjeka današnje globalne zajednice. Za četrdeset godina postojanja Festivala održani su brojni studijski razgovori koji su tretirali različita područja scenskog odgoja i utjecaja umjetnosti na djecu. Njihove su teme dijete i knjiga, dijete i film, dijete i televizija, režija za djecu, djećje scensko stvaralaštvo, dijete i lutka, gluma u kazalištu za djecu, scenografija u dječjem kazalištu, dijete i likovnost itd. Šibenski dječji festival okupljao je na tim razgovorima najeminentnija imena iz pojedinih područja, koja su, na temelju svojih znanstvenih, stručnih i praktičnih iskustava, raspravljala o estetskim, umjetničkim, odgojnim i društvenim odrednicama rada s djecom i umjetničkog bavljenja njom.

Programska orijentacija Festivala svoju provedbu nalazi ne samo u Šibeniku, nego i u cijeloj Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Koncepcija i humanitarni ciljevi Festivala imaju tako punu podršku UNICEF -a i UNESCO -a i stalno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske. Festival je član Međunarodne udruge festivala – UNIMA -e i ASSITEJ -a. Festival se svih ovih godina znao suočiti s izazovima vremena i vlastitim dvojbama, kritički procjenjivati svoj rad i pozitivno o dgovoriti na brojne upite i poteškoće. I za Domovinskog rata, kada je rat potisnuo dječju igru, Festival je očuvao svoj kontinuitet nudeći radost, igru, nadu.

A danas, oslanjajući se na vlastito iskustvo i respektabilne suradnike, te razumijevanje i potporu Grada, Županije, Ministarstva, medija i svih onih koji sudjeluju u njegovoj organizaciji, Festival traži nove i neistražene puteve u novo tisućljeće sa željom da i dalje pokreče, podstiče, unapređuje suodnos umjetnosti i djeteta.

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK

društvene mreže